0

Gifflar

 
Jag hade lyckan att kunna ta ledigt ons-fredag den här veckan. Barnen har ju sportlov och det känns skönt att faktiskt kunna låta dom få vara helt lediga. Även om jag vet att dom har roligt på fritis och dagis också. :) Nåväl, husmodern i mej vaknade till liv och jag satte fart att baka direkt i onsdags. Har varit sugen på att prova på att baka gifflar under en längre tid. Min farmor gjorde alltid sådana och det var ju så gott. Så efter att ha kollat igenom de gamla receptkorten hittade jag ett kort med just ost och skinkgifflar och satte fart. Insåg ganska snabbt att man fick justera mängden mjöl litegrann men i övrigt funkade receptet bra och gav fler gifflar än vad receptet angav.  det här med att smöra plåten kändes mest bökigt så jag körde på bakplåtspapper, vilket var bra då jag sen märkte att osten gärna smälter ut litegrann. :)
 
 
Busenkelt var det! Gör deg, låt jäsa, gärna lite längre än vad som står, för att vara säker på att inte få jästsmak på brödet. Dela degen i två delar (jag gjorde iofs dubbel sats direkt för att slippa få jäst liggandes) och kavla ut till en tunn rundel. Tog därefter pizzaslicern och skar ut åtta bitar, på med skinka och ost (eller varför inte salami om man gillar det) och rulla inåt mitten. Lägg på plåtar och låt jäsa ca 45-60minuter. Pensla med ägg och strö över vallmofrön. Skjuts in i ugnen och Voila;
 
 
Som det mesta smakar de naturligtvis bäst nygräddade och ljumna men funkar bra att frysa in och ta fram vid behov. :) Som till exempel när man åker till Jämtland.
 
 
 
 

Kommentera här: