0

Mmmm havtorn

Idag har vi varit vid Storforsen. Så himla vackert/häftigt. Och där fick jag minsann tag i allehanda läckerheter, som havtornsmarmelad och havtornsthe. Mer om den här utflykten kommer i helgen när jag kommit hem. Ikväll är min sista kväll i öjebyn, för den här gången, och bloggen får helt enkelt vänta lite.

0

Pite havsbad

Idag åkte jag och barnen buss till Pite havsbad, medan Magda jobbade och hennes barn var på dagis, resp fritids. Det tog ca 40minuter att komma dit och kostade 22kr. Helt ok. Det påminde om Böda på Öland men mycket större, med både husvagnscamping, stugor, äventyrsbad, och hotellkomplex. Stranden var jättefin men Bödas är lite finare faktiskt. Det var väldigt långgrunt så ungarna kunde strosa i vattnet själva (tack och lov) vilket innebar att mamman kunde stanna kvar på stranden och lapa sol. ;) det var nämligen svinkallt i vattnet. När barnen var nöjda med bad så gick vi till äventyrsbadet och åt lunch, sen promenerade vi bort till den gigantiska lekplatsen, har nog aldrig sett en så stor (lång) klätterställning förut. Tråkigt nog så började det spöregna en kvart senare. Då packade vi ihop oss och tog bussen hemåt igen. Vi hade tidigare gått förbi en glasskiosk och jag hade lovat barnen varsin glass. Nu blev det istället varsin valfri GBglass på Ica när vi gick av bussen. :) Det enda minuset jag kan komma på var att det var dåligt med toaletter, eller möjligtvis fanns dom men utan skyltning. :( och att dom inte tog kort på en del köpställen. Men förutom det så var det ett ställe värt ett besök helt klart!! :) tyvärr blev det mest bara mobilbilder då det var för mycket sand och regn för att vilja ta fram kameran.

1

Paltschwimen

 
Till kvällsmaten idag serverades det Pitepalt med smält smör och lingonsylt. Funderade på om barnen skulle gilla det, vilket dom gjorde med råga. Dom fick i sig en halv var innan dom drabbades av paltkoma (nu förstår jag det uttrycket) eller paltschwimen som dom säger härikring.
 
Jag fick också chansen att lära mej att göra palt av ett proffs, det gjordes med mandelpotatis som skalades och revs fint, sen blandades den med salt och mjöl till en kletig deg (ibland behövs lite vatten om potatisen är lite torrare). Sen rullade vi köttbullar av fläskfärs smaksatt med salt (kan ta peppar också eller kanske lite hackat fläsk med lök), Därefter tog man en klutt smet, mjölade den lite, stoppade in köttbullen och förslöt väl innan man formade degen till en boll som man sen sänkte ner i sjudande vatten. När den sista bollen var nerlagd så kokade man dom i ca 45minuter.
 
Smakade lite som raggmunk med fläsk. :) Imorgon ska vi få prova att äta stekt palt. Spännande värre. Det är nämligen ett ypperligt sätt att ta tillvara på överbliven palt.
 
 
Efter maten behövde vi allesammans röra lite på oss. Så Anton, jag och Livia cyklade, Wilma satt i cykelsits och Magda och Alex åkte inlines på en liten kvälls/motionsrunda genom en del av Öjebyn. Vi fick se vart dom bodde förut, deras gamla hus och så fick vi sen när ett gäng grabbar tränade fotboll. Anton ramlade en gång, men tog sig snabbt upp och fortsatte vägen fram. Överlycklig över cykelturen. Wilma satt bakom min rygg och skrålade för fulla muggar, lika nöjd hon. Anton och jag cyklade faktiskt en tur till affären medan palten kokade också då vi första vändan i affären glömde bort att köpa lingonsylt. :)
 
Ytterligare en dag är till ända häruppe i Norr, barnen har somnat gott, Magda också och snart är det min tur. Imorgon ska Magda jobba lite, så då blir det vanlig vardag för min del, med fyra barn allena. Jag tänkte att vi ska äta Sommarsoppa och pannkakor till kvällsmat. Fast vet ni, dom kallar pannkakor för plättar häruppe, och plättar för småplättar. Lite knasigt, som Livia skulle ha sagt. ;)